October 13, 2016


Weekendul trecut a avut loc la Bucuresti Gov IT Hub – Hackaton, de unde colegul nostru Gabriel Marchidan ne-a adus cateva impresii. Timp de doua zile, sambata 8 si duminica 9 octombrie 2016, evenimentul s-a desfasurat in incinta Palatului Victoria, sala Muntenia. Gov IT Hub Hackathon a fost organizat sub patronajul cancelariei primului ministru si al guvernului Romaniei, sustinatori ai Gov IT Hub. In prealabil, bursierii s-au intalnit pentru a alege 12 proiecte la care sa se lucreze de-a lungul evenimentului. Au fost prezente peste 100 de persoane din IT dar si din domenii conexe (programatori, designeri web, architecti de sisteme informatice, administratori de sistem, marketing, comunicare).

Evenimentul a inceput cu o conferinta de presa in care au vorbit Dan Nechita (Consilier Prim-Ministru) si Diana Popp (Coordonator al evenimentului). Acesta a subliniat ca intentia hackathon-ului nu este aceea de a crea proiecte de e-governance (care sa schimbe si sa automatizeze administratia), ci de a crea proiecte adresate direct cetatenilor.

A urmat apoi o sectiune de pitching de proiecte in care bursierii si-au prezentat proiectele pregatite, urmand ca participantii sa aleagă in mod informat proiectul si echipa in care sa se implice pe durata evenimentului. Dupa incheierea prezentarilor participantii au avut ocazia sa discute in particular cu buriserii si sa adreseze intrebari suplimentare pe marginea proiectelor. Constituirea echipelor s-a produs ad-hoc pentru a trece rapid la etapa de lucru efectiv.

Sesiunile de lucru s-au derulat intr-o atmosfera de implicare activa, participantii aratandu-se dispusi sa ajute, sa asculte si sa puna intrebari. Discutiile s-au concentrat fie in jurul proiectelor, fie in directii generale ale sectorului IT, intr-o abordare lucrativa alerta. Rolurile participantilor s-au interschimbat pe parcurs, intr-o dinamica vizibila. Odata terminat lucrul la un proiect, participantii activi (mai ales cei din aria de arhitectura software, design web, marketing) cautau sa identifice prin sala un alt proiect la care sa contribuie. Au existat si situatii de lucru in paralel la mai multe proiecte.

Scopul declarat a fost realizarea unor prototipuri functionale ale aplicatiilor (MVP – Minimum Viable Product) pentru a putea fi continuate apoi de catre echipe dupa finalizarea hackathonului.

Evenimentul s-a finalizat cu o noua conferinta de presa, in care Dan Nechita a incercat sa concluzioneze impactul proiectului, dand apoi cuvantul fiecarei echipe pentru a prezenta rezultatele de lucru. Estimandu-se ca multe proiecte vor genera date s-a adus in discutie actualul data.gov.ro, starea lui avansata de degradare si lipsa de standardizare.

Participantii au lucrat cat au putut de bine si de repede si nu s-a pierdut timpul in vreun fel.

Gov IT hub a fost, in concluzie, un succes la nivel national, reusind efectiv demararea proiectelor propuse si coaguland un interes colectiv in jurul acestora. Intr-o locatie cu adevarat impresionanta, formatul evenimentului a fost si el foarte reusit si favorabil pentru concretizarea proiectelor, facilitand o atmosfera de colegialitate si profesionalism intre reprezentantii scenei IT romanesti.

 

Sursa foto: Gov IT Hub Facebook page
Facebook
Back to top